Analysis of Parental Attitudes Regarding Fish Consumption Patterns on the Nutritional Status of Preschool Children
DOI:
https://doi.org/10.35730/jk.v15i1.1128Keywords:
Fishbein, Pattern, NutritionAbstract
Background: Providing fish during the golden age is also the best strategy to overcome the problem of stunting in Indonesia
Purpose : The aim of this research is to analyze parents' attitudes regarding fish consumption patterns on nutritional status of preschool children.
Methods: This research is a quantitative study that uses a cross-sectional study design. The population in this study were all students and parents/guardians at Kindergarten Al-Badriyah Sampang. The sample in this study used a total sample of 214 samples.
Results: The research results show that the significance value is 0.000 <0.05, so there is a significant relationship, with a power level of 1.00 meaning the strength of the correlation is very strong, and the relationship value is positive (0.542 ).
Conclusion: There is a significant relationship between parents' attitudes regarding fish consumption patterns and the nutritional status of preschool children
References
Ammar, Firmansyah, Sugianto. (2017). Analisis Preferensi Konsumen Dalam Pengambilan Keputusan Membeli Produk Olahan Perikanan Di Kota Tasikmalaya (Studi Kasus Di Pasar Tradisional Cikurubuk, Kec. Mangkubumi). Jurnal Perkanan dan kelautan
Damayanti, Tri, et al.(2018). Hubungan Usia Pengenalan Sayur dan Buah dengan Tingkat Konsumsi Sayur dan Buah pada Anak Prasekolah Usia 3-5 Tahun. Journal of Nutrition College. Vol 7 Nomor 1
Hardiansyah dan Supariasa. (2017). Ilmu Gizi Teori dan Aplikasi, Jakarta: EGC
Hapsari, W.H. 2020. Perbedaan dalam Mengkonsumsi Ikan Berdasarkan Kedekatan Lokasi Pondok Pesantren dengan Pantai dan Ukuran Skala Pondok. Universitas Katholik Soegijapranata, Semarang.
Kementerian Kelautan dan Perikanan. (2018). Produktivitas Perikanan Indonesia. Jakarta: Kementerian Kelautan dan Perikanan.
Laureati M, et al.(2015) Food neophobia and liking for fruits and vegetables are not related to Italian children ’ s overweight. Food Qual Prefer ; 40: 125–131.
Mariasi, C. (2017). Tanggapan orang tua terhadap program pemberian makanan bergizi pada anak kelompok b3 di raudatul athfal bawamai pontianak (Doctoral dissertation, Universitas Muhammadiyah Pontianak).
Monica A, Jumirah, et al. (2015). Faktor-Faktor yang Berhubungan dengan Pola Konsumsi Ikan Siswa Sekolah Dasar Negeri 060919 di Kecamatan Medan Sunggal. Jurnal USU Gizi, Kesehatan Reproduksi dan Epidemiologi. 1(5): 1 – 10.
Mulyanti,.et al.(2016). Analisis Sikap dan Perilaku Masyarakat terhadap Pelaksanaan Program Bank Sampah (Studi Kasus Masyarakat Kelurahan Bahagia Bekasi Utara) Jurnal Ilmiah Ekonomi Manajemen Dan Kewirausahaan “Optimal”.Vol.10, No. 2.September2016
Mumtakhonah, A. (2019). Program Kerjasama Orang Tua dan Guru dalam Pemberian Makanan Gizi Seimbang di TK Diponegoro 51 Batuanten Kecamatan Cilongok Kabupaten Banyumas.
Nagari RK, Nindya TS. (2017). Tingkat Kecukupan Energi, Protein, dan Status Ketahanan Pangan Rumah Tangga Berhubungan dengan Status Gizi Anak Usia 6-12 Tahun di SD Negeri 1 dan 2 Sambirejo Kecamatan Trenggalek, Kabupaten Trenggalek. Jurnal Kesehatan Masyarakat. Universitas Airlangga. 3: 189 – 197
Novrinda, N., et al. (2017). "Peran Orangtua Dalam Pendidikan Anak Usia Dini Ditinjau Dari Latar Belakang Pendidikan." Jurnal Ilmiah Potensia 2(1): 39-46.
Purnamasari DU. (2018). Panduan Gizi Dan Kesehatan Anak Sekolah. Penerbit Andi. Yogyakarta
Rencana strategis Penelitian Politeknik Negeri Madura Tahun 2020-2024
Rizka, M. A., & Maskun, M. (2018). Pengaruh Pelatihan Tata Boga Terhadap Sikap Berwirausaha Warga Belajar di SKB (Sanggar Kegiatan Belajar) Gerung Kabupaten Lombok Barat Tahun 2016. Transformasi: Jurnal Penelitian dan Pengembangan Pendidikan Non Formal Informal, 3(1).
Ronitawati, P., Sitoayu, L.,et al. (2020). Edukasi Bekal Sehat Berdasarkan Prinsip Gizi Seimbang Dengan Media" Isi Bekalku" Pada Siswa Sekolah Dasar. JMM (Jurnal Masyarakat Mandiri), 4(3), 407-414.
Sriyanah, Nour. (2023). Buku Referensi Upaya Pencegahan Stunting Dalam Tinjauan Pediatri. Padang Sidempuan : PT Inovasi Pratama International
Supariasa IDN, Bakri B, Fajar I. (2016). Penilaian Status Gizi. Penerbit Buku Kedokteran EGC. Jakarta
Supartini. (2018). Buku ajar konsep dasar keperawatan anak. Jakarta. EGC.
Tridhonanto, Al dan Beranda Agency. (2015). Mengapa anak mogok sekolah?. Jakarta : PT Gramedia
Undang-undang No.83 Tahun (2017) tentang Kebijakan Pangan dan Gizi
Wiliyanarti, Pipit Festy, dkk. (2022). Stunting “Pencegahan dan Penanganannya Dengan Pendekatan Keluarga”. Surabaya : UM Surabaya
Wilopo, Agus Siswanto. (2021). Menuju Indonesia Maju 2045. Yogyakarta: Gadak Mada University Press
WHO.(2018) Kesehatan gizi anak usia di bawah 5 Tahun. Jakarta : Penerbit Buku Kedokteran.