The Experience of a Mother Who Has Been Malnourished

Authors

  • Deswita Deswita Universitas Andalas
  • Nurul Fadilah Universitas Andalas
  • Ira Mulya Sari Universitas Andalas

DOI:

https://doi.org/10.35730/jk.v14i1.949

Keywords:

Mother's Experience, Bad nutrition, toddler

Abstract

Background: Malnutrition is a health issue that contributes to infant morbidity and mortality. In order for toddlers' growth and development to proceed normally, it is crucial that mothers surmount these obstacles.

Aims: The aim of this research is to find out how the experience of the mother in treating poor nutrition babies in the work area of Public Health Centre Air Dingin City Padang.

Methods : This study employs qualitative techniques and a phenomenological approach. In-depth interviews serve as the data collection method. The number of participants in this study was four mothers selected via purposive sampling based on the criterion of having successfully treated malnourished infants to adequate nutrition. The collected data consists of a verbatim transcription of the results of the interview, which is then analyzed using the collaizi technique.

Results: This study's findings include mothers' knowledge of how to treat malnourished infants, the food consumed by children, mothers' positive conduct during babysitting, emotional regulation during infant care, and support for mothers during infant care.

References

Ambarwati, E. R., & Prihastuti. (2019). Gerakan masyarakat hidup sehat (germas) mencuci tangan menggunakan sabun dan air mengalir sebagai upaya untuk menerapkan perilaku hidup bersih dan sehat (phbs) sejak dini. Celebes Abdimas: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 1(1), 45–52. http://journal.lldikti9.id/CER/index.

Ardra. (2019). Faktor Penyebab Kesulitan Makan Pada Anak. 1988–1995. https://ardra.biz/kesehatan/kesehatan-anak/faktor-penyebab-kesulitan-makan- pada-anak/

Aryani, L. D., & Riyandry, M. A. (2019). Vitamin D sebagai Terapi Potensial Anak Gizi Buruk. Jurnal Penelitian Perawat Profesional, 1(1), 61–70. https://doi.org/10.37287/jppp.v1i1.24

Aryni, S., & Agustina, S. (2018). Analisis Tingkat Pengetahuan Ibu Tentang Gizi Balita di Desa Tonjong Kecamatan Palabuhan Ratu Kabupaten Sukabumi Tahun 2017. Jurnal Bidang Ilmu Kesehatan, 11(1), 736–744.

Batubara, feby I. R. M. (2018). Hubungan Karakteristik Ibu Dan Dukungan Sosial Terhadap Pemberian Asi Eksklusif Pada Ibu Menyusui Di Wilayah Kerja Puskesmas Sukaraya Pancur Batu [Politeknik Kesehatan Kemenkes RI Medan]. In Analytical Biochemistry (Vol. 11, Issue 1). http://link.springer.com/10.1007/978-3-319-59379- 1%0Ahttp://dx.doi.org/10.1016/B978-0-12-420070-8.00002-

%0Ahttp://dx.doi.org/10.1016/j.ab.2015.03.024%0Ahttps://doi.org/10.1080

/07352689.2018.1441103%0Ahttp://www.chile.bmw- motorrad.cl/sync/showroom/lam/es/

Elizabeth Herwanti. (2017). Hubungan Peran Ayah Dalam Upaya Perbaikan Gizi dengan Status Gizi Balita Pada Masyarakat Budaya Patrilineal Di Desa Toineke dan Tufandu Puskesmas Kualin Kabupaten Timor Tengah Selatan. Seminar Nasional “Kolaborasi Interprofessional Kesehatan Untuk Meningkatkan Kualitas Hidup Manusia Indonesia Dengan Pendekatan Keluarga Sehat.”

Febriyanti1, E. A., Rahayu2, S., Veronica3, S. Y., & Siti Maesaroh4. (2022). Kepatuhan ibu untuk kunjungan balita ke posyandu di masa pandemi. 11(2), 185–192.

Istiqomah, A., & Nuraini, A. (2018). Balita Di Posyandu Kaswari Dusun Kanggotan Kidul Pleret Bantul Yogyakarta. Ilmu Kebidanan, 12–20.

Kementerian Kesehatan RI. (2021). Profil Kesehatan Indonesia Tahun 2020.

Khasanah, N. A., & Sulistyawati, W. (2018). Karakteristik Ibu dengan Kejadian Gizi Kurang pada Balita 6-24 Bulan di Kecamatan Selat , Kapuas Tahun 2016. Strada Jurnal Ilmiah Kesehatan, 7(1), 1–8. https://doi.org/10.30994/sjik.v7i1.14

Mardhiah, A., Riyanti, R., & Marlina, M. (2020). Efektifitas Penyuluhan dan Media Audio Visual terhadap Pengetahuan dan Sikap Ibu Anak Balita Gizi Kurang di Puskesmas Medan Sunggal. Jurnal Kesehatan Global, 3(1), 18. https://doi.org/10.33085/jkg.v3i1.4549

Maria, D. K., Kristiawan, P. A. N., & Yuni, S. R. (2019). Kolaborasi Perawat Dan Ahli Gizi Di Posyandu Balita Puskesmas Jetak, Kabupaten Semarang. Jurnal Ilmu Keperawatan Dan Kebidanan, 10(1), 123–129.

Mesuri, Rosalina, P. (2019). Hubungan Mekanisme Koping dengan Tingkat Stress. Jurnal Keperawatan, 14, 1–12.

Parkinson, K. N., Reilly, J. J., Basterfield, L., Reilly, J. K., Janssen, X., Jones, A. R., Cutler, L. R., Le Couteur, A., & Adamson, A. J. (2017). Mothers’ perceptions of child weight status and the subsequent weight gain of their children: A population-based longitudinal study. International Journal of Obesity, 41(5), 801–806. https://doi.org/10.1038/ijo.2017.20

Purnama, Y., & Sulami, N. (2022). Gambaran Pemberian Menu Sehat Mpasi Dalam Upaya Pencegahan Stunting Di Kabupaten Bima. Jurnal Ilmiah Mandala Education, 8(1), 896–900.

Rachmawati, R. N., & Pusponegoro, N. H. (2021). Spatial Bayes Analysis on Cases of Malnutrition in East Nusa Tenggara, Indonesia. Procedia Computer Science, 179(2020), 337–343. https://doi.org/10.1016/j.procs.2021.01.014

Saiful Anugrahadi. (2021). 1000 HPK Upaya Cegah Lahirnya Anak Stunting. https://ntb.bkkbn.go.id/?p=2139

Simbolon, D. T. (2020). Hubungan Jumlah Kunjungan Ibu Ke Posyandu Dengan Status Gizi Balita Di Wilayah Kerja Puskesmas Amplas. Jurnal Keperawatan Priority, 3(2), 31–41. https://doi.org/10.34012/jukep.v3i2.958

Stierman, B., Mishra, S., Gahche, J. J., Potischman, N., & Hales, C. M. (2020). Dietary Supplement Use in Children and Adolescents Aged ?19 Years — United States, 2017–2018. MMWR. Morbidity and Mortality Weekly Report, 69(43), 1557–1562. https://doi.org/10.15585/mmwr.mm6943a1

Wihelmus, D. K., Tadeus, R. T. L. A., & Dominirsep, D. O. (2019). Evaluasi Program Pemberian Makanan Tambahan Pemulihan ( PMT-P ) Terhadap Status Gizi Buruk Balita di Puskesmas Oepoi Kota Kupang Fakultas Kesehatan Masyarakat - Universitas Nusa Cendana Lontar : Journal of Community Health Fakultas Kesehatan Masyarakat -. Journal of Community Health, 01(03), 111–118. https://ejurnal.undana.ac.id/LJCH/article/view/2176

Wulandari, S. A., Agussafutri, W. D., & Andhikatias, Y. R. (2020). Hubungan Kelengkapan Status Imunisasi Dasar Terhadap Status Gizi pada balita di Wilayah kerja Puskesmas Jaten II Karanganyar. Universitas Kusuma Husada Surakarta.

Yuhansyah, M. (2019). Gambaran Tingkat Pengetahuan Ibu te ntang Gizi Pada Anak Balita di Upt Puskesmas Remaja Kota Samarinda. Borneo Noursing Journal, 1(1), 76–82.

Downloads

Published

2023-03-30